Antekera – raskrsnica Andaluzije

Antekera je pravi dragulj sunčane Andaluzije i savršena polazna tačka za otkrivanje južnog dela Španije. Prirodne karakteristike su pretvorile Antekeru u odredište mnogih ranih civilizacija Evrope koje su se od perioda paleolita naseljavale na Iberijsko poluostrvo. Međutim, glavni praistorijski ostaci potiču iz bronzanog doba, poput Dolmen kompleksa Menga, Viera i El Romeral koji datiraju između 2500. i 2000. pre nove ere.

DSC_3824 Panorama 1

Prošla je Antekera i kroz bogat period romanizacije, o čemu svedoče brojna arheološka nalazišta. Arapsko osvajanje iznedrilo je veoma važno središte zvano Medina Antakera koje je od sredine 13-og veka, nakon osvajanja Sevilje i Haena, postalo važno pogranično vojno utvrđenje. Zbog svoje lokacije, Kastiljanski monarsi shvatili su da je Antekera ključ za ulazak u kraljevstvo Granade i, kao takvo, pokušali su da ga osvoje nekoliko puta. Kada je kraljevinu Granadu konačno osvojila Kastilja, Antekera se promenila i iz vojnog, garnizonskog središta došlo je do demografske ekspanzije i stvaranje urbanog centra.

DSC_3865 1

U 16. veku, Antekera je postala jedan od najvažnijih gradova Andaluzije zahvaljujući velikoj trgovinskoj aktivnosti koju je stvorila kontrola teretnog saobraćaja između glavnih raskrsnica Sevilje-Granade i Malage-Kordobe. Danas, Antekera doživljava snažno povećanje turističke aktivnosti zahvaljujući geografskom položaju i dobroj transportnoj mreži koja je epicentar svih savremenih infrastrukturnih komunikacija sa jugom Evrope.

DSC_3857 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s