Otkrijte južni deo Tunisa

Osim nadaleko poznatih letovališta na severnim obalama Tunisa, kao što su Hamamet, Sus i Monastir, ova mediteranska zemlja nudi jedan potpuno neotkriveni svet na samom jugu, u vidu beskrajne Sahare, brojnih oaza, filmskih lokacija holivudskih filmova ali i najegzotičnijeg ostrva Sredozemlja gde je kupanje moguće tokom cele godine.

DSC_0728 1

Kada napustite užurbanu prestonicu Tunisa i krenete ka jugu, medju prvim značajnim destinacijama je jedan od najočuvanijih rimskih amfiteatara u gradu El Džem. To je ujedno i treći najvećih Koloseum na svetu, i izgradjen je u trećem veku nove ere, a mogao je da primi i do 35.000 gledalaca.

DSC_9227 Panorama 1

Tokom srednjeg veka je pretrpeo velika oštećenja, ali u 20. veku je obnovljen i od 1979. godine je upisan u listu svetske baštine. Danas je to jedna od najpopularnijih lokacija, pre svega zbog turista koji posećuju ovo zdanje u vidu dnevnih izleta iz obližnjih letovališta.

DSC_9447 Panorama 1

Južno od El Džema kreće prava pustinjska avantura, jer do tada mediteranske predele zamenjuju mirisi orijenta, nepregledno prostranstvo Sahare ali i oaze gde lokalno stanovništvo gaji urme, koje su pored turizma jedan od glavnih izvora zarade. Nije redak slučaj da ćete morati da zaustavite vaše vozilo kako biste propustili krdo ili bar po neku zalutalu kamilu. Idealna prilika za autentičnu razglednicu iz pustinje.

DSC_9966 1

Šot el Đerid, najveće slano jezero Sahare, je samo uvod u najlepši deo južnog Tunisa, i oaze koje slede na tom putu. Tokom leta potpuno presuši, ali već od oktobra ima dovoljno vode kako bi napravili zanimljive fotografije sa idealnom refleksijom. Ovo je ujedno i mesto gde mnogi turisti po prvi put imaju prilike da iskuse fenomen fatamorgane.

DSC_0505 1

Šebika je najlepša oaza ovog dela Afrike, i nalazi se na jugo-zapadu Tunisa. Lokalno stanovništvo je naziva i Kasr el Šams ili u prevodu Zamak sunca. Još u rimsko doba ova oaza se nalazila na bitnim putevima koji povezuju istok i zapad pustinje a danas je dom mnogih berberskih naseobina.

DSC_0033 Panorama 3

Kombinacija napuštenih berberskih sela, izvora usred pustinje i zelene oaze bila je inspiracija holivudskih producenata koji su snimili četvrtu epizodu zvezdanih ratova na ovoj lokaciji.

DSC_0065 Panorama 1.jpg

Ovo mesto je poznato čak i domaćoj publici po snimanju muzičkih spotova, tako da je to izbor mnogih agencija koje organizuju izlete za turiste, a osim egzotične okoline možete prepoznati lokacije snimanja omiljenih filmova i serija.

DSC_0305 2.jpg

Većina epizoda serijala ,,Ratova zvezda,, snimljena je u okolini grada Tozer. Producenti ovog holivudskog ostvarenje izgradili su čitav grad, koji i dalje izaziva veliku pažnju turista koji ga posećuju u velikom broju.

DSC_9720 Panorama 1.jpg

Osim filmova naučne fantastike, jedan od najpopularnijih filmova devedesetih godina ,,Engleski pacijent,, sniman je u neposrednoj blizini slanog jezera.

DSC_9640 Panorama 1.jpg

Izmedju svih ovih lokacija možete videti brojna napuštena sela, od kojih su neka još iz antičkog vremena. Iseljavanje mladih iz sela u gradove ovde ostavlja veliki uticaj, a čitava naselja nestaju i gase se.

DSC_0400 1.jpg

U pojedinim ruralnim predelima i dalje možete videti čitave porodice koje su uklesale svoje domove u stene na tradicionalan način. Takozvane trogloditske kuće su danas svojevrsna turistička atrakcija, a neka od tih berberskih zdanja su pretvorena u muzeje i mesta gde možete videti kako se nekada živelo i gradilo usred pustinje.

DSC_0532 Panorama 1.jpg

Na krajnjem jugo-istoku Tunisa nalazi se ostrvo Djerba, koje je jedino mediteransko ostrvo sa suptropskom klimom, gde turisti dolaze u velikom broju tokom cele godine tražeći sunce. Za ovo ostrvo se vezuju brojni mitovi, a pominje se čak i u Odiseji.

DSC_0827 1.jpg

Djerba je ostrvo koje još od 6. veka pre nove ere ima značajanu jevrejsku zajednicu. Osim prisustva Jevreja od antičkih vremena, mnoge civilizacije su ostavile trag na ovom malom parčetu sredozemlja. Hrišćani, muslimani, čak i Normani gradili su crkve i tvrdjave širom ostrva, a gradjevina koja je do dan danas ostala u svoj svojoj lepoti je tvrdjava Gazi Mustafe, koja je pretvorena u zanimljiv istorijski muzej.

DSC_0812 Panorama 1.jpg

Osim istorije i lepe klime, Djerba je danas poznata i kao umetnički centar Tunisa, gde internacionalni umetnici dolaze tokom cele godine a u okviru festivala i projekta ,,Djerbahood,, ostavljaju svoja umetnička dela. Turisti su oduševljeni grafitima koji u kombinaciji sa tradicionalnim zdanjima unutrašnjeg dela Djerbe daju utisak jedne progresivne lokalne ideje, i želje za slobodom.

DSC_0913 1.jpg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s