Otkrivena nova vrsta iz ,,Doba Jure,,

Prirodnjački muzej u Briselu je poznat po tome što ima najveću kolekciju dinosaurusa i njihovih fosila u Evropi. Glavna atrakcija muzeja ove godine je novootkriveni fosil dinosaurusa koji pripada podvrsti Alosaurusa. Naučnici još nemaju zvanično ime za novu vrstu tako da je u muzeju predstavljen kao Arkejn – ,,Misteriozni,,

DSC_7564

Ovo je potpuno nova vrsta predatora iz ,,Doba Jure,, čija je starost procenjena na preko 155 miliona godina. Dugačak je 8,7 metara i preko 70% skeleta je sačuvano u originalnom obliku. Iskopan je u Vajomingu u Sjedinjenim Američkim Državama pre 6 godina. Vlasništvo je privatnog kolekcionara koji ga je otkupio na aukciji za 2 miliona dolara i fosil je trenutno pozajmljen Prirodnjačkom muzeju u Briselu gde će biti izložen do kraja marta 2020. godine, nakon opsežnog šestomesečnog proučavanja paleontologa.

DSC_7568 1

,,Galerija dinosaurusa,, koja se nalazi u ovom muzeju ima na desetine izloženih primeraka na preko 3000 kvadratnih metara i najveća je sala nekog prirodnjačkog muzeja u Evropi koja je posvećena samo dinosaurusima. Osim novootkrivenog predatora iz Vajominga, posetioci mogu da se upoznaju sa svim pojedinostima iz života ovih bića koja su naseljavala našu planetu sve do pada komete pre 65 miliona godina koja je označila početak njihovog izumiranja.

DSC_7591

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s