Sve boje Kalifornije

Kalifornija je sinonim za uspeh, inovativnost ali i industriju zabave, sunce i prelepe plaže. Ljudi su oduvek dolazili u Kaliforniju sa velikim snovima. Od zlatne groznice u 19. veku do pojave ,,pokretnih slika,, i Holivuda, Kalifornija je danas puna boja i kontrasta. Sa jedne strane tu je sjaj i bogastvo Silikonske doline i Beverli Hilsa a sa druge propali snovi nesudjenih glumaca i beskućnici kojih ima više nego u bilo kojoj državi Amerike.

DSC_5243 Panorama

Kada ste turista u Kaliforniji imate tu priliku da uživate u svakoj od nijansi ,,sunčane države.. bez pritiska da postanete novi Bil Gejts. Jedna od prvih stvari koju svi žele da vide je znak Holivuda na brdima iznad Los Andjelesa i staze slavnih. Pronadjite zvezdu Karla Maldena ( Mladen Sekulović ), prvog Srbina koji je osvojio Oskara a onda se uputite do obližnjeg Dolbi teatra gde se održava ceremonija dodele zlatnih statua.

DSC_5452

Turisti iz celog sveta žele da posete lokacije gde su snimljeni njihovi omiljeni filmovi i serije, i mnogi budu razočarani kada shvate da je većina nastala u studijima, ali postoje i autentična mesta kao što je Karol Avenija u centru Los Andjelesa gde se nalaze kuće izgradjene u kolonijalnom stilu koje su poslužile kao set za snimanje mnogih muzičkih spotova ali i popularne serije ,,Čari,, koja se sa velikim uspehom emitovala i u Srbiji. Obilazak Universal studija će vam dočarati lokacije filmova kao što je Hari Poter, Transformers, King Kong, kao i seriju ,,Očajne domaćice,, koja je kompletno snimljena u njihovim studijima na otvorenom.

DSC_5108

Osim brojnih Nacionalnih Parkova i prelepe prirode, Kaliforniju krase peskovite plaže i talasi Pacifika, idealni za lokalne surfere i one koje žele da se oprobaju u sportovima na vodi. Dobra polazna tačka je Santa Monika, proglašena za jednu od 10 najlepših plaža sveta. U Srbiji je svakako poznata kao mesto snimanja serije ,,Čuvari plaže,, tokom devedesetih godina prošlog veka. Možda nećete videti Pamelu Anderson, ali autentični crveni kamioneti i čuvari sa bovama su svakako tu.

DSC_4753

Mladi iz celog sveta dolaze u Kaliforniju kako bi ostvarili snove u svojim profesijama. Mesto okupljanja u Santa Moniki je Omladinski Centar smešten u najstarijoj zgradi Los Andjelesa gde ćete imati priliku da upoznate mnoge buduće filmske zvezde, muzičare… Deo zgrade je preuredjen u neprofitni Hostel koji omogućava umetnicima ali i turistima da osete grad iz ugla lokalaca, jer upravo oni organizuju besplatne ture i autentične aktivnosti kao što su stend ap komedije ili obilaske prirodnih lepota

DSC_5542

Za razliku od južnog dela države, severna Kalifornija ne uživa u suncu tokom cele godine ali i te kako ima čime da osvoji turiste. San Francisko je ekonomski ali i turistički centar, grad koji je izgradjen na brojnim brežuljcima sa kosmopolitskom atmosferom u kojoj  se svi osećaju dobro došlo. Jedan od simbola grada je Golden Gejt, most koji je proglašavan za najlepši i najskladniji, prva je stanica svakog turiste.

DSC_5827

Osim Alkatraza, nekadašnjeg zloglasnog zatvora, a danas posećenog muzeja, dobra ideja je posetiti brojne parkove i izletišta. Jedno od najčudnijih mesta u gradu je pristanište broj 39 gde veliki broj foka i morskih lavova nalazi idealno mesto za izležavanje po suncu. U početku su dolazili samo zimi i u malom broju, ali danas naviknuti na turiste dolaze preko cele godine, i prava su atrakcija.

DSC_5624

San Francisko je jedan od najskupljih gradova ne samo Amerike već i celog sveta, tako da je svaki način uštede dok ste u turističkom obilasku dobra ideja. Turisti i lokalni umetnici se okupljaju u omladinskom centru San Franciska koji se nalazi u samom centru grada, i osim idealne prilike za upoznavanje novih ljudi, nudi mogućnost besplatnih obilazaka, atrakcija ali i projekcije filmova, koncerata.

DSC_6724 Panorama 1

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s